Jezelf zijn als moeder

Gepubliceerd op 19 januari 2023 om 22:57

Jezelf zijn als moeder. Ik vind dat nog best lastig.

Over het algemeen ben ik eigenlijk altijd mezelf. Op mijn werk ben ik gewoon wie ik ben. Ik zeg wat ik denk en hoef me niet anders te gedragen. Bij mijn man, familie en vriendinnen ben ik mezelf. Maar hoe ben je jezelf als moeder?

Moeder zijn is iets nieuws. Ik ben altijd voor de eerste keer moeder met alles wat er met Yinthe gebeurd. De eerste keer naar de gastouder, de eerste keer naar school, de eerste keer naar zwemles, oorbellen schieten. Alles wat Yinthe meemaakt is voor mij ook de eerste keer.

Eigenlijk gaat het moederschap best vanzelf. Meestal sta ik er vrij relaxt in. Ik doe het op gevoel en probeer er niet te veel over na te denken. Over het algemeen is de mijn eerste ingeving vaak de juiste, dus waarom zou ik daar over twijfelen?

Toch besef ik me dat ik vaak denk dat het anders moet. Omdat ik andere moeders het anders zie doen. Met meer geduld, met meer begrip. Met meer inlevingsvermogen dan ik ooit zal hebben. Moeders die op hun hurken voor hun kinderen gaan zitten om even door te spreken wat ze ook alweer overlegd hebben. Op het moment dat ik mijn kind bij haar arm grijp, zeg dat ze niet zo moet zeuren en dat we nú naar huis gaan. Dat denk ik wel eens: doe ik het wel goed? Zou ik niet nu ook in overleg moeten gaan? Moet ik niet meer luisteren naar mijn kinderen?

Jezelf zijn als moeder. Ik vind dat nog best lastig. Lastiger dan mezelf zijn als mens. Ik houd me er maar aan vast dat ik mijn best doe. En dat doe ik met liefde. Ik ben misschien soms hard, en recht door zee. Maar is dat niet hoe het leven soms is? Het gaat niet altijd zoals je wilt. Ook daar zul je mee om moeten leren gaan.

Ben jij jezelf als moeder? Doe jij wat je denkt dat je moet doen? Of doe jij wat je denkt dat je hóórt te doen? Wat pedagogisch verantwoord is? Wat ‘de maatschappij’ oké vindt?

Jezelf zijn als moeder, is volgens mij een van de moeilijkste dingen die er zijn. Niet te veel nadenken, en je gevoel volgen. Is dat genoeg?


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.