#PLUSproefkoken

Gepubliceerd op 15 december 2019 om 14:05

Via @lekkeretenmetlinda op Instagram raakte ik verzeild in een leuke actie: PLUSproefkoken. Het proefkoken van een kerstdiner, in samenwerking met Koffietijd en Plus Supermarkten. Het werd een live uitzending op zaterdagmiddag, waarin het kerstdiner stap voor stap gekookt werd. De deelnemers moesten van tevoren de boodschappen in huis halen en live meekoken. Om 17u zou er een volledig kerstdiner gereed staan. Dat leek me wel wat, en ik meldde me aan. Voor ik het wist mocht ik ook daadwerkelijk mee doen! Hartstikke leuk natuurlijk, ik houd van koken. En van eten, dus dat zou prima voor elkaar komen.

 

Toch was er een klein nadeel aan dit verhaal. In mijn dorp is namelijk geen Plus, en ja, dat wist ik van tevoren. In de omliggende dorpen wel, dus dat laat ik mooi bezorgen, dacht ik. Die vlieger ging helaas niet op. Na een grote zoektocht naar alle ingrediënten (harissa en Zwitserse Gruyere is hier in het Oosten blijkbaar niet echt gangbaar) kwam ik uiteindelijk terecht bij de Plus in Nieuwleusen. Daar mocht ik online bestellen en de boel komen afhalen. Prima, zo gezegd zo gedaan. Uiteindelijk bleek de Zwitsere kaas ook hier niet op voorraad te zijn, maar dat probleem heb ik opgelost met Jonge kaas, wilde ook prima. Wat ik wel wat vreemd vond was dat de Plus echt geen idee had van deze hele actie, ze hadden geen idee wat ik ging doen. Niet erg, mijn boodschappen waren binnen.

De koelkast zat goed vol, en de peuter was maar wat benieuwd wat ik nu weer allemaal in huis had gehaald.

Op Facebook werd een speciale groep in het leven geroepen waarin alle deelnemers hun ei kwijt konden. Er werd een pakket thuisgestuurd, met daarin de boodschappenlijst, de recepten, een boodschappentas en een cadeaukaart van Plus. Zo kon ik alle boodschappen doen, en het kostte me geen rode cent. Dat is altijd leuk natuurlijk.

Op vrijdagavond ging ik vast aan de slag. Ik zag dat van de recepten meer dan de helft in de oven moest. Via de sociale kanalen werd ons beloofd dat alles was berekend op een normale keuken. Toch geloofde ik er niet in dat dat in mijn keuken zou lukken, dus ik begon vast met de voorbereidingen. Ik hakte en sneed alles wat ik alvast kon hakken en snijden. Uien, sjalotten, bosuien, wortels, champignons, aardappels, kruiden. Alles per gerecht startklaar in bakjes, dat scheelde me al een hoop tijd. De rollade zou moeten worden aangebakken in de pan en daarna met pan en al de oven in. Leuk hoor, maar als ik mijn Cruiset in de oven zet is mijn oven vol. En waar laat ik dan de aardappelgratin, gevulde appels en spruitjes? Met manlief (chef-kok) had ik het er over. "Gaar dat ding lekker in de pan, thermometer erin, laag vuur, kun je hem veel makkelijker in de gaten houden." Top, vals speel punt 1. En achteraf een goede, want de oven in de live uitzending was echt 4x zo groot dan de mijne, dat was NOOIT gelukt. Valsspeelpunt 2 werd de makreel. Ik had een hele makreel gekocht. Maar ik ben niet zo'n ster in fileren, en zwanger, dus misselijk bij alles. Manlief nam dit voor zijn rekening. Ook fixte hij een Pom Parriesienneboor voor me, omdat ik anders mijn appels zou vermoorden tijdens het uithollen. Spuitzakken en mondjes kon ik ook mooi even lenen. Check! Mijn moeder zou op onze dochter letten en haar mixer meenemen, aangezien ik die niet heb. (De mixer is trouwens 40 jaar oud, en werkt nog als een tierelier). De paddestoelenbouillon zette ik ook de avond van tevoren al op, soep is de 2e dag altijd lekkerder toch?

En afgelopen zaterdag was het dan zo ver. Ik had stiekem al een beetje vooruit gewerkt. Ik wist dat de rollade een uitdaging zou worden, zeker het vullen en opbinden. Ook had ik mijn twijfels bij het dessert, ik ben nu eenmaal geen bakker. Daarom had ik de aardappelgratin al gemaakt, de appels al gevuld en de spruitjes al geroosterd. Dit kon ik om beurten in mijn oven doen, zo hoefde ik op het moment suprême de boel alleen nog maar wat op te warmen. 

Toen de live uitzending begon had ik even 'rustig' de tijd om te kijken, kon ik live mee snijden toen de rollade werd gevuld en heb een poging gedaan de knoop kunsten af te kijken. Dit ging helaas zo snel dat ik al snel in de knoop zat, dus ik heb er zelf maar een creatieve draai aan gegeven. Uiteindelijk is de vulling blijven zitten, en daar ging het om. 

Wat ik jammer vond is dat in de studio 4 professionele chefs samen stonden te koken. Met zijn 4en. En ik mijn eentje. Zij snipperen 3 kilo uien in de tijd dat ik er 2 doe, zij hebben een grote keuken met ruimte genoeg. En ze kunnen elkaar dingen uit handen nemen. Vond ik zelf niet heel eerlijk tegenover "ons thuiskoks" die het in ons eentje, of misschien met een hulpje moesten doen. Ook waren sommige recepten anders uitgeschreven dan op tv werd voor gedaan. Het bladerdeeg dakje voor op de soep werd op tv los gebakken. Terwijl in het recept stond dat deze met soep en al de oven in moest. Ik had onder het koken niet constant mijn oog op de tv gehad, en toen mijn bladerdeeg wat sneu uit de oven kwam zei mijn moeder: "Ja, zij deden alleen het dakje in de oven!" Grrr. Vond ik stom. 

Ook deden ze de borrelhapjes niet voor, die moest ik dus zelf een keer maken als ik tijd had. Zonder voorbereiding had ik daar dus geen tijd voor gehad. Maar, gestructureerd als ik (soms) ben, had ik mijn eieren al gekookt, mijn vulling al in de spuitzak zitten en stond mijn makreelrillette klaar. Een goede voorbereiding was dus, alweer, het halve werk.

Mijn grote angst: het dessert. Nou, ik ken mezelf dus goed, want dit was geen succes. Mijn beschuitbodem was niet gaar, en mijn vla bleef veel te dun. Gelukkig kon ik kleine rondjes van het deeg uitsteken langs de randen, en had ik nog een pak vanille vla in de koelkast staan. Noem het een vooruitziende blik (nee hoor, noem het maagzuurremmer bij 25 weken zwangerschap).

Al met al vond ik het een leuke ervaring, voor een keertje. "Vroeger" kookte ik vaak voor mijn familie, veel gangen, of kleine gerechtjes. Ik maakte het mezelf dan juist makkelijk door kant en klare dingen te mixen met zelfgemaakt. En dat is nog steeds meer mijn stijl. Ik vond de soep lekker hoor, maar ik vind de mixen in dat oranje pakje ook prima, en dat scheelt me een paar uur. Zelfde geldt voor sauzen en dessert, dat laatste wordt gewoon niet mijn ding. De rollade viel wel erg in de smaak, en ook de aardappelgratin ga ik onthouden. Mijn dikke buik heeft me niet echt geholpen, ik lag 's avonds om half 10 uitgeteld in mijn bed.

Deze kerst schuif ik lekker bij mijn man de chef-kok aan in het restaurant, even genoeg gekookt voorlopig.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.