Lieve, zwangere mama

Gepubliceerd op 28 november 2019 om 20:43

Lieve, zwangere mama.

Het is niet altijd rozengeur en maneschijn, de wolk is niet altijd roze. En dat geeft niet.
Je hoeft er niet altijd van te genieten, hoe hard je jezelf dat ook had voorgenomen. Omdat je zo de wens had weer zwanger te worden. Weer een klein mensje te 'maken', weer dat getrappel te voelen.
Je zou er van genieten, hoe dan ook. Van begin tot eind, de misselijkheid voor lief nemend. Het is voor het goede doel. De vermoeidheid zou je negeren als je er geen tijd voor had. En je zou er aan toegeven, op de momenten dat het kon.
Je zou ervan genieten, dat je kleren niet meer lekker zitten, en dat je buik steeds meer in de weg zit. Dat je banden steeds meer gaan trekken, en bukken steeds lastiger gaat.
Je móet ervan genieten, want het kan veel erger. Sommige vrouwen moeten halve zwangerschappen plat liggen, krijgen de ergste complicaties. Wat loop jij dan te zeuren? Niet doen hoor.
Je zou ervan genieten, van die schopjes in je buik. Die schopjes die aanvoelen als karatetrappen, die de hele dag doorgaan en je de halve nacht wakker houden. Geniet er nu van, het is zo bijzonder. En straks ga je die dikke buik weer missen.
Ja, genieten zou je, van begin tot eind. Zeker omdat je weet dat dit de laatste keer is. De laatste keer dat er een levend wezentje in je groeit, die je misselijk maakt, dik, en moe. Die je van binnenuit schopt en ervoor zorgt dat je maagzuur de hele dag omhoog komt. Ook omdat je weet dat er honderden, duizenden vrouwen op de wereld zijn die er alles voor over zouden hebben om te voelen wat jij nu voelt. Omdat je je schuldig voelt naar al die vrouwen, wie ben jij om te klagen?

Lieve, zwangere mama. Houd jezelf niet voor de gek, je mag best aftellen. Niet iedereen is ervoor gemaakt om zwanger te zijn. En ja, het is voor het goede doel. Het is heel bijzonder, en het is een wonder dat je lichaam dit kan. Maar het is geen straf om toe te geven dat je het liefst de klok een paar weken vooruit zou draaien, even een stukje over zou slaan.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.